HU | EN
Főoldal Módszertan Feldolgozás Kis fák feldolgozása

Kis fák feldolgozása


Az Erdőleltár során 3 méter sugarú körben felvételre kerülnek a 7 cm-nél vékonyabb faegyedek (kis fák) is. A felvétel 3 magassági csoportba sorolva történik és ezen belül rögzítésre kerül a fafaj, a fafajonkénti átlagos átmérő, illetve az adott kis fa csúcshajtásának vadrágottsága. Az átlagos átmérő az átlagfa magasságának felében becsült átmérőt jelenti.

A feldolgozásnál a Field Map szoftver a 3 m sugarú körben mért értékeket kiterjeszti 500 m2-re, majd ezt egy hektárra (20-szal megszorozva), illetve az egy mintapont által reprezentált területre (tíz éves adatsor esetén ez utóbbi 200 ha).

Fafajcsoportos db/ha érték számítása a következőképpen történik: az egyes területi egységre vonatkoztató elemző statisztikák csak azon mintaterületekre (ha) vetítik az adott kisfa jellemzőt, melyeken legalább 1 db kisfa található.

További statisztikák készülhetnek méretcsoport, fafaj, rágottság, illetve egyéb paraméterek, például állomány alatti/szabad állású csoportosítás alapján.

Fatérfogat számítás a henger köbtartalom alapján az átlag átmérő és a magassági csoportokhoz tartozó átlagmagasság alapján történik. Az egyes magassági csoportokhoz tartozó átlagmagasság:

magassági csoport átlagmagasság
0 - 50 cm 0,25 m
51 - 200 cm 1,0 m
200 cm felett 3,0 m
Kisfák felvétele
Kisfák felvétele